Refleksologia twarzy mapa

Papaja czyli egzotyczny cud – miód!

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Huuuurrraaaaa! 😄 Dni stają się coraz dłuższe, a pogoda stopniowo się poprawia. Zaczynamy odżywać po długiej szarej zimo-jesieni, bo obserwując ostatnie lata trudno mówić o wyraźnych podziałach na pory roku. Ale dziś nie o pogodzie, a o tym dlaczego warto zwrócić uwagę na papaję, egzotyczny owoc, który coraz częściej możemy spotkać w naszych sklepach.

Po raz pierwszy o papai usłyszałam mieszkając w Dubaju. Była ona tam ogólnodostępna i bardzo popularna. W tamtym czasie, czyli ok.4 lata temu, papaja kojarzyła mi się głównie z piosenką pani Urszuli Dudziak 😊, i w sumie z niczym więcej. Wiedziałam jak ten owoc wygląda, ale nie miałam pojęcia jak smakuje, jak się go je i jak ogromnie dużo dobrego potrafi zdziałać, gdy myślimy o naszym zdrowiu.

Nie wszystkie odmiany papai są słodkie, niektóre (te jasno-żółto-zielone) są wykorzystywane do przyżądzania dań na ciepło, wraz z mięsem i innymi warzywami, co jest bardzo popularne w kuchni indyjskiej i tajskiej. Papaja pochodzi z ciepłych, okołorównikowych regionów takich jak Meksyk, Brazylia, Tajlandia, Indie i Sri Lanka. Papaja jaką możemy kupić w Polsce to słodka, mięsista odmiana, która charakteryzuje się pomarańczowy miąższem i czarnymi nasionami.

Jak wybrać dobry owoc?

Jeżeli już zdążyłaś/łeś zrazić się do papai to zapewne dlatego, że kupiłaś/łeś niedojrzały owoc. Najlepiej jest wybierać te sztuki, które wydają się być zbyt dojrzałe czyli miękawe z zewnątrz, poprzebarwiane od zieleni do żółci i pomarańczu. Taki owoc będzie idealny do spożycia tego samego dnia. Wnętrze owocu powinno być intensywnie pomarańczowe, jeżeli ma lakko łososiową barwę to wiedz, że owoc nie był jeszcze dojrzały. Papaja, która po przekrojeniu ma kolor pomarańczowy, jest słodko- miodowa i mnie osobiście smakuje. Jednakże wielu osobom wydaje się mdła, dlatego po usinięciu nasion za pomocą łyżeczki warto skropić ją odrobiną cytryny.

Wartości odżywcze

Papaja jest fantastycznym owocem pod względem swojego składu, ponieważ posiada bardzo dużo wit.C,A,K, mnóstwo kwasu foliowego, niacyny, wit.B6 oraz wapń, magnez, potas, sód i cynk. Ogromna zawartość karotenoidów- wit.A- sprawia, że nasza skóra wolniej się starzeje. Są one bowiem silnymi przeciwutleniaczami. Poza tym, karotenoidy przekształcane są w naszym organizmie do retinolu, który również dba o nasz wzrok. Ogromna zawartość potasu oraz innych mikroelementów pomaga zwalczyć napięcie mięśniowe, bolesne skurcze oraz nerwowość.

Papaja zawiera również enzym zwany papainą, który usprawnia działanie przewodu pokarmowego. Jeżeli cierpisz na zaparcia to koniecznie włącz papaję do swojej codziennej diety, a pozbędziesz się tego problemu raz na zawsze. Jedząc papaję będziesz mogła się cieszyć płaskim brzuchem przez cały dzień!

Likopen to kolejny super składnik papai, i należy on do wcześniej wspomnianych karotenoidów. Oprócz tego, że odżywia i chroni naszą skórę od wenątrz, to jeszcze sprawdza się idealnie jako zewnętrzna odbudowa skóry. Wystarczy nałożyć odrobinę miąższu z papai na twarz i zmyć po 10 min. Skóra nabierze blasku i elstyczności.

Zastosowanie

Papaja ma wszechstronne zastosowanie – od kulinarnego, kosmetycznego, aż po lecznicze. O ile zastosowanie w kuchni jest dość oczywiste (sałatki, musy i koktajle owocowe), o tyle zastosowanie kosmetyczne i lecznicze budzi lekkie niedowierzania oraz rodzi masę pytań. Oprócz wcześniej wspomnianej maseczki na twarz, możemy również zakupić kremy, mydła i żele myjące z ekstraktami z papai. Są one niezwykle popularne na Bliskim Wschodzie oraz w Tajlandii. Mają za zadanie dogłębnie oczyszczać oraz nawilżać i odżywiać cerę. Ceny takich kosmetyków nie są zbyt wysokie i myślę, że w Polsce da się je kupić przez internet w sklepach z naturalnymi kosmetykami.

Papaja stosowana jest również jako naturalny lek w walce z chronicznymi zaparciami, chorobami jelit, a nawet pasożytami. Tyle, że co do tych ostatnich to należy spożywać miąż papai wraz z nasionami. Papaja pozwala oczyścić jelita i pozbyć się złogów. Kilkudniowa kuracja papają daje niesamowite efekty, a wy będzie się czuli zdrowo i lekko.

Kolejne korzyści wynikające ze spożywania papai to:

regulacja poziomu cukru we krwi
szybsze gojenie się ran
zdrowsze stawy
zapobieganie rakowi
zdrowa i gładka cera

Kobiety w ciąży i papaja

Kobiety ciężarne mogą spożywać papaję, ale po żadnym względem nie powinny jeść nasion tego owocu. Nasiona papai posiadają silne enzymy, które mogą doprowadzić do poważnego uszkodzenia płodu. A więc przyszłe mamusie! Najlepiej skonsultuje się ze swoim lekarzem i upewnijcie się, czy papaja jest bezpieczna w trakcie ciąży!

Papaja nazywana przez Tajów „owocem aniołów”, jest przysmakiem na który warto zwrócić uwagę podczas kolejnych zakupów😉 Oprócz walorów smakowych, skorzystasz z jej prozdrowotnych właściwości.

Wszystkiego smacznego i zdrowego Wszystkim!

Inne artykuły:

About the author /


Related Articles

Sport:

Wyjazdy narciarskie Włochy
Posted in: Sport

Wyjazdy narciarskie do Włoch url Włochy to państwo leżące w Europie Południowo-Środkowej na Półwyspie Apenińskim. Włochy są jednym z siedmiu najbardziej uprzemysłowionych a więc i bogatych państw świata. Wiele miast

Read More

Fitness: